SDE+ aanvragen
Wat is de SDE+ subsidie regeling
Om het opwekken van schone energie voor bedrijven financieel aantrekkelijk te maken heeft de Nederlandse overheid de SDE+ subsidie ontwikkeld. In 2019 bedraagt de omvang 12 miljard Euro. Gedurende de looptijd van 15 jaar wordt er een aanzienlijke subsidie betaald voor elke kWh elektriciteit die wordt opgewekt en vervolgens zelf wordt benut of op het “net wordt gezet".
Om op de SDE+ aanspraak te kunnen maken moet de doorlaatwaarde (elektrische installatie) groter zijn dan 3x80 ampère en Solar installatie groter zijn dan 15kWp.
Voorafgaand aan de SDE+ aanvraag
Als eerste stap stellen wij voor een daklast studie te laten uitvoeren om zeker te weten dat het dak het extra gewicht van de PV installatie kan dragen. Tevens dient er bij de netbeheerder te worden nagegaan of er voldoende restcapaciteit voorhanden is op het net om de af te voeren energie te transporteren. Daarnaast zijn er mogelijk zaken zoals eigenaarschap van het gebouw, toestand van de dakbedekking, externe financiering en installatiekosten te onderzoeken. Laattijdige aansluiting door tegenvallers zou bij toekenning van de SDE+ kunnen leiden tot 3 jarige uitsluiting voor een hernieuwde subsidieaanvraag.
Allemaal redenen het voortraject met een expert te doorlopen.
Indienen SDE+ aanvraag
Het indienen van een aanvraag voor de SDE+ subsidie is twee keer per jaar mogelijk, éénmaal in het voorjaar (maart) en éénmaal in het najaar (oktober). Elke ronde bestaat uit 3 fasen, waarbij het maximale aan te vragen subsidiebedrag telkens verder oploopt. Hoe hoger het aangevraagde subsidie- bedrag hoe groter het risico dat de aanvraag afgewezen wordt omdat het gereserveerde subsidiebudget reeds werd toegezegd aan partijen met een lager subsidieverzoek. Het is dus zaak hierin een goede balans te vinden. Bij een aansluiting van meer dan 0,5 MW (500kWp) dient een grondig gedocumenteerde haalbaarheidsstudie meegestuurd te worden. Dit alles moet vanzelfsprekend op het juiste moment worden ingediend.
Bij toekenning SDE+ subsidie
Binnen 3 tot 5 maanden ontvangt de subsidieaanvrager de beschikking van RVO. Vanaf dat moment begint de klok te tikken en dient de PV installatie, afhankelijk van de grootte, binnen 1,5 of 3 jaar aangesloten te zijn op het net en elektriciteit te produceren.
Om deze deadline te halen zijn er dan nog vele zaken te regelen, zoals een mogelijke dakrenovatie, project definitie, opstellen bestek, selectie leveranciers/installateurs, afhandelen vragenrondes, beoordelen offertes, verstrekken order(s), opvolging installatie, ingebruikname. Mogelijk moet er voorafgaand aan dit proces ook nog financiering worden gevonden.
sun4NRG kan u bij al deze stappen bijstaan.